teisipäev, 19. juuli 2016

"Geenius"

Ei, ma ei kirjuta lihtsalt järjekordset postitust iseendast. Tegelikult õnnestus mul lõpuks ometi ühte head filmi ka vaatamas käia, ja selleks oligi "Geenius" Colin Firthi ja Jude Law'ga.


Film räägib päriselt elanud kirjanik Thomas Wolfe'ist (Jude Law) ja toimetajast (Colin Firth), kes tema raamatud inimlikult hoomatavatesse raamidesse surus.
Pole vist eriti raske ära arvata, et selle filmi valisin peamiselt meespeategelaste pärast. Ja nad ei petnud lootusi. Pole veel filmi, kus Colin Firth poleks suurepärane olnud. Seekord oli tema tegelaskujul selline naljakas kiiks, et tal oli igas stseenis kaabu peas. Absoluutselt igas. Isegi kui ta öösel pidžaamas istus ja luges, oli tal müts peas. Ja alles kõige viimases stseenis, kui ta avas ühe kurva kirja, võttis ta kaabu peast, nii et me nägime lõpuks Colin Firthi pealage. Selline lahendus siis.
Ja Jude Law on ka alati võrratu. Thomas Wolfe, keda ta kehastas, oli nähtavasti olnud üks hullu geeniuse tüüpi mees. Kirjanik, kes kirjutas kokku lausa meeletutes kogustes materjali ning keda seetõttu keegi avaldada ei tahtnud. Ja Colin Firth siis avas tema käsikirja ning oli lummatud juba esimestest hetkedest peale ning see oli ilus. Ta aitas selle kõik raamidesse suruda, parandas sõnastust ja jättis välja tohututes kogustes lõike, mis Thomas Wolfe'i südame verd tilkuma pani, aga parata ei olnud midagi, sest muidu poleks see kõik üldse loetav olnud.

Oli päris palju koomilisi stseene, kui nad omavahel vaidlesid, mida sisse jätta, mida välja võtta, kusjuures Thomas Wolfe kirjutas pidevalt lõike juurde, sest tal tekkis järjest uusi häid mõttevälgatusi, nii et raamat kippus pigem pikemaks venima kui kokku kahanema.

Ja kui ta esimesest raamatust oli tänu ta enda andele ja geniaalsele toimetamisele saanud bestseller, esitles ta oma toimetajale teist raamatut, seistes kohmetult kabinetiuksel ja murdes käsi.
"Olgu, poisid, kandke ta sisse!" hüüdis ta, ja Colin Firthi tegelaskuju vaatas, kuidas mehed kandsid sisse terve kasti käsitsi kirjutatud lehti.
"Kas see on su teine raamat?" küsis ta.
Selle peale kandsid mehed sisse veel kaks kasti. See oli selline naljakas hetk.
Minu meelest toimetasid nad seda eepost mitu aastat.

Vahepeal nagu tundus, et Jude Law mängib üle. Aga võib-olla oligi ta tegelaskuju selline... megaülepaisutatud. Ekstsentriline. Igal juhul jäin ma Jude Law'ga rahule.

Filmi naispeategelasteks olid Nicole Kidman ja Laura Linney, kellest kumbki mulle ei sümpatiseeri. Eriti Nicole Kidman mitte. Iga kord, kui ma teda kuskil näen, tundub ta valesse ossa valitud olevat. Ta on nii puine ja ta silmad on punased nagu maol. Mida kuradit ta üldse oma näoga on teinud?
Igatahes püüdsin ma ta osatäitmist seekord lihtsalt ignoreerida ning nautisin hästi tehtud filmi. Natuke liiga pikk ta ju oli, ja küllalt sündmustevaene ka, aga ikkagi kvaliteet. Hea kogemus.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar