kolmapäev, 29. juuli 2015

Tunne kodulinna

Lugesin Ekspressi, kus oli mainitud, et Viljandis Kondase Keskuses võib näha uut näitust August Künnapult. Mul polnud aimugi, kes on August Künnapu, aga asi pole selles. Mulle tuli hoopis ette, et Kondase Keskuses võib kunsti näha. Mööda olin ma sellest hoonest küll kordi ja kordi kõndinud, aga mitte kunagi sisse läinud. Ma arvasin millegipärast, et seal õpetatakse lastele maalimist ja plastiliinist kujukeste tegemist, või midagi seesugust.

Ekspressist pead sa leidma tõde.

Seadsin siis sammud Kondase Keskuse poole, enne kui see kinni pidi pandama. Ühtlasi sain välja uuritud, miks Viljandis mitmes kohas suured maasikakujud maas on - just nimelt kunstnik Paul Kondase loomingus esinevate maasikate tõttu. Jälle millegi võrra targemaks saanud... 

Ma kopeerin keskuse kodulehelt seal praegu esitletavad näitused:
  • August Künnapu realistlikud unistused maalides
  • Hanneriina Moisseineni heli- ja koomiksinäitus
  • Lars Wintheri Põhjamaade meeleolud
  • Mika Vesalahti autoportreed
 
Ja püsivalt on vist kogu aeg võimalik näha Kondase loomingut. Ma alustan siis sellest. Päris kena oli. Kondas esindab naivistlikku kunsti, millest ma varem suurt pole teadnud. Aga ausalt, kõlbab vaadata küll. 
 
Kondas - Taara tammikus
Oot, kas ma just ütlesin, et ei ole naivismiga kokku puutunud? Aga Navitrolla? Mu suur lemmik Navitrolla... Ma vist ei ole pead vaevanud, mis stiili ta esindab.

August Künnapu näitus oli ka okei, aga mu lemmikuks täna osutus hoopis taanlane Lars Winther. Vot temal on huvitav lähenemine. Enamikel töödel oli must taust, ja palju pisikesi värvilisi inimesi ning kujundeid. Kõik on joonistatud eri nurga alt, muudkui käänuta pead, et ühte maali ära vaadata. Ma ei ole midagi säärast enne näinud, aga oli mokkamööda küll. Sügavalt originaalne.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar