esmaspäev, 27. juuni 2022

Kuum kuum suvi

Ma naudin kuumasid ilmasid. Praegu on kell pool kümme hommikul ning kraadiklaas näitab kakskümmend üheksa kraadi. Beebi on tavalisest unisem ja hakkas silmi hõõruma üsna pea peale ärkamist, natukest tekil siputamist ja söömist. Mees väga pooldab, et lapsel oleks rutiinsed uneajad, seega viisin beebi kõhklemisi ta voodikesse, panin luti suhu, valge müra käima ja läksin ise minema, sest teda päevasteks unedeks uinutama hakata mul küll viitsimist ei ole. Kui jääb ise, siis jääb. Läksin natukese aja pärast vaatama ja oligi jäänud. Skoor!

Tulime eile perepuhkuselt ja autoreisilt. Ma olin nagu teises maailmas, teisel lainel. Soojad, isegi kuumad jaanid! Kui võrratu! Meil oli võetud Tiina, Marili ja Liisuga maja Lõuna-Eestisse. See maja oli lihtsalt kõik, mida üldse võis soovida. Ma olin kohalejõudmise hetkest kuni lahkumiseni nii võlutud. Seal oli suur võimas õu, palju loomi - kukk kires vahetevahel ja kalkunid kloksusid iga suurema heli peale.  Mees hüüdis neile nende enda keeles Gaabu, gaabu! ja kalkunid vastasid kohe: Gaabu, gaabu, gaabu!

Vahepeal kõndisid ringi hobune ja poni. Ja ilmatupalju mängimisvõimalusi väiksematele lastele ning tiik! Ja tiigi kaldal iglusaun! No küll oli mõnus. Muudkui kuumutasime end saunas ning sumasime tiiki, ja sauna, ja tiiki... Ja järjest ja järjest. Mängisime taldrikuviset ja sulgpalli. Ilm oli kogu aja võrratu.

Kaur oli tavalisest palju rahutum, sooja ilma ja võõra koha ning kõikide loomahäälte peale vist. Veetsime kumbki mehega päris palju aega last rahustada püüdes ja toites, sellal kui teine sai seltskonnas olla. Öösel sai ta luksuse magada terve öö issi kaisus, et turvalisem olla oleks.

Meie istusime aga kaua üleval, käisime veel õhtuhämaruses jalutamas ja ma lugesin veel öösel veidi raamatutki, sest ei raatsinud ilusal valgel ööl magada. Kell pool kolm, kui lõpuks tuled kustutasin, oligi juba väljas valgeks hakanud minema.

Hommikul ärkasin toimetamise häälte peale. Päike oli juba väljas, mees toimetas allkorrusel pannkoogitainast kokku keerata, Kaur siputas õnneliku näoga diivanil, patjadega ära barrikadeeritud. Milline idüll. Peale hommikusööki käisime meie Tiinaga veel tiigis ujumas ning läksime sulgpalli ja ketast mängima, millega ka teised varsti ühinesid, sest meil oli nii lõbus.

Oi kuidas jaanid läksid täie ette.

Edasi suundusime Tartu poole, jalutasime sealses suviste pühade kummituslinnas, sõitsime Puhja minu ema juurde. Avastasin ema jalgratta ja nautisin selle seljas tühje teid. Kaurike magas tol ööl eriti rahutult. Jälle uus koht! Jälle soe olla. Ta ärkas iga kahe tunni tagant, nii et mina olin hommikuks torssis näoga. Sellistel hetkedel mõtlen küll, et kui laps kogu aeg vaid nii magaks, oleksin teine, halvem inimene omadega. Kaur ise oli hommikuks väike päike, mekkis söögitooli ääres kurki ja tofut süüa ning issi hangitud püreesid ka.

Sättisime Läti poole, mehe sõpradele külla. Neil on suur õu, aga maru maaelu, näiteks vaid kuivkäimla õues ega mingeid mugavusi. Meie eelmise suve fiaskot meenutades oli mees, kes muidu pojaga seal käies on alati lakas ööbinud, pannud meile nüüd kinni Airbnb lähedal väikelinnas. Olin talle tagantjärele nii tänulik, sest ma võisin metsikus looduses palavuses istuda ja grillida küll, aga ainult teades, et pärast saame duši alla ja lapse vajaduste eest mugavasti hoolitseda. Meie võetud korter oli nii kena! Mees ütles, et sada protsenti Ikea :D Kui kuulsin, et see oli viiskümmend eurot maksma läinud, mida meie eelarvesse praegu kindlasti vaja polnud, olin üllatunud. Oleksin arvanud, et Läti ja väike koht, et hind on umbes kakskümmend viis eurot vms. Aga nojah, meid on ju ka kolm inimest. Maksin mehele poole, mõeldes, et see oli ikkagi seda väärt. Beebi magas üle mitme öö lõpuks hästi. Me ei hakanud tema reisivoodit üles vedima, vaid panin temale üles tehtud välivoodi madratsi nurka maha - Montessori põrandavoodi, ütlesin ise rahulolevalt. Võtsime kõik riided tal ära ja ta magas vaid mähkme väel. Kõik aknad lahti ja ventilaator ka töötas usinasti ning temperatuur oli päris okei. Mees küsis hommikul suurte silmadega, kas laps öösel ei söönudki. Aga ta oli vaid kella kahe ajal korra nihelenud, ma läksin heitsin tema kõrvale põrandavoodile, panin rinna suhu ning ta sõi ilma ärkamata kõhu täis ja tudus samamoodi edasi hommikuni. Selles mõttes oleks põrandavoodi ideaalne ka enda kodus, et last poleks kuhugi vaja öösel tõsta, vaid mägi saaks käia Muhamedi juures ning Muhamed saaks kogu aja magada.

Hilisõhtul käisin veel jalutamas, et selle pisikese kohaga ka tutvuda. Oli ilus ja vaikne ning nägin elusolenditest ainult kasse.

Pühapäeval tegime veel mehe sõpradega turistitiiru Cesises, mis on ilus Haapsalu või Kuressaare moodi linn - on ordulinnuse varemed, on ilusad pargid ja purskkaevud. Karastasime end ka purskkaevudes, mis oli väga mõnus. Siis jätsime mehe sõbrad maha ja sõitsime ise Ikeasse, kus mul oli esimene kord käia. On ikka võimas küll. Võib-olla kvaliteet näiteks kapiustel jms annab soovida, aga hoolikalt kaaludes saab sealt ka ilusa kodu kokku panna. Meil on eelarve suhtes ootused realistlikumaks läinud ning pöördume vist ka rohkem Ikea poole oma tulevase kodu sisustamisel. 

Tee peal veel ujusin Salacgrivas ning Pärnu kaudu jõudsime koju. Plaan oli olnud ka Pärnus rannas käia, aga maru kuum oli ning Kaur hakkas pikast reisist õigustatult väsima. Kolisin viimase pooltunni ajaks isegi tema juurde tagaistmele, mida me teeme ainult viimases hädas, kui lää on muutunud rääks, mis tähendab, et Kaur on suurest hüsteeriast hakanud juba r-tähte karjuma. Eks ta oli lihtsalt omadega läbi. Koju saades rahunes ta kohe, vaid sõi emme rinnal ainsagi piuksuta ja uinus kohe, magades mõnusa rahuliku öö.

Hea oli tagasi olla, aga hea oli ka terve see minipuhkus. Oli võimalikult säästukas, me ei söönud näiteks kuskil väljas, välja arvatud Ikeas, kus see on superodav. Tegime igal pool endale võikud ja kohvi kaasa. Kõik raha läheb reaalselt kütuse peale, ehk ainult minekuks :D Kohapeal püüa niisama ellu jääda. Aga isegi väikeste vahenditega oli see puhkus nii idekas. Ja kuum! Paradiis...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar