neljapäev, 31. oktoober 2013

Richard Dawkins "Luul Jumalast"

Lugesin "Luulu Jumalast" läbi ja olin vaimustuses. Nii raamatust kui Richard Dawkinsist endast. Ta tundub lihtsalt nii mõnus inimene olevat. 

Raamat ise oli täpselt nii hea kui ma ootasingi. Mul võttis selle läbilugemine päris kaua aega, sest kogu aeg pidi kaasa mõtlema (oo ei). Aga kogu see lugu on nii loogiline. Asjad nii, nagu Dawkins neid seletab, lihtsalt loksuvad paika ja kõik tundub lihtne ning loomulik.

Ma tsiteeriks sinu lahkel loal mõnda lõiku:

Kui jumalat ei ole, miks siis üldse hea olla?
Sellisena esitatult kõlab see küsimus üsna väärituna. Kui mõni usklik inimene selle mulle taolisel kombel esitab, tekib minus kohe kiusatus talle vastata: "Kas sa tahad tõesti väita, et ainus põhjus hea olla on jumala heakskiidu ja tasude väljateenimine või tema halvakspanu ning karistuste vältimine? See ei ole mingi moraalsus, see on lihtsalt pugemine, meeldida üritamine, pidevalt üle õla taevase kaamera poole vaatamine või oma peas paikneva pealtkuulamisseadmega arvestamine, mis mõlemad jälgivad iga su sammu ning isegi sinu kõige väiksemaid mõttealgeid."


Üldisemalt vaadates on ülimalt ohtlik õpetada oma lastele, nagu oleks usk iseenesest voorus. Usk on halb just nimelt selle tõttu, et see ei eelda mingit põhjendamist ega salli vastuväiteid. Kui õpetada lastele, et kõhklemata omaks võetav usk on voorus, loob see põhja sellele, et neist kasvavad tulevaste džihaadide ja ristiretkede potentsiaalsed surmarelvad.


Talibani Afganistanis oli ametlikuks karistuseks homoseksuaalsuse eest hukkamine, mis viidi läbi "maitsekas maneeris" - ohver maeti talle müüri peale lükates elusalt. Käsitleda kuriteona midagi, mis tegelikult on privaatne ning isiklik toiming ja mis leiab aset kahe sellega nõus oleva täiskasvanu vahel, kes sellega kellelegi teisele halba ei tee, on veel üks klassikalise religioosse absolutismi tunnusmärk.


Vana Testamendi Jumal on ilmselt ilukirjanduse üks ebameeldivamaid kujusid: armukade ja selle üle uhke; kitsarinnaline, ebaõiglane, andeksandmist mittetunnistav kontrollihull; kättemaksuhimuline ning verejanuline etnilise puhastuse läbiviija; naistevihkaja ja homofoob, rassist, lapsetapja, genotsiidipooldaja, vennatapja, taude külvav suurushull ja sadomasohhistlik ning kapriisselt pahatahtlik riiukukk.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar