neljapäev, 31. märts 2016

Tänan, kilekotti pole vaja

Käisin just enne tööd selles Maximas, mille kõrval ma elan, ja üks asi vihastas mu nii välja. Kuigi see pole ainult Maxima süü, vaid seda tehakse igas poeketis, kus ma üldse käinud olen: igasuguste asjade tarbetu pakendamine nendesse pisikestesse kilekottidesse.

Kui mina näiteks ostan puuvilju, ei kasuta ma kunagi kilekotti, kui seda pole vaja. Täna näiteks võtsin kaks suurt kimpu banaane, ühe õuna ja ühe greibi, ega kasutanud ühtegi kotti. Milleks? Miks mul seda vaja oleks olnud?

Ja kui ma kasutangi kotti, näiteks ploomide puhul, mida on palju ja mis on väiksed, või kartulite puhul, mis määrivad, siis kasutan ma seda kotti uuesti ja uuesti. Mul on alati poodi minnes need väikesed kotid endal kaasas, juhuks kui peaks vaja minema, ja ma kasutan neid nii kaua, kui nad sõna otseses mõttes katki lähevad.

Kui siis klient on suutnud teha normaalse otsuse ja viia need kaks banaani ilma pakendamata kassasse, hakkab neid omakorda sisse pakkima kassapidaja! See mind täna vihastaski, ja mitte esimest korda. Kas neil palutakse seda teha? Kas see on kuskil eeskirjades? Kas nad üritavad lihtsalt lahked olla?

Täna ostis üks mees mu ees ühe pudeli habemeajamisvahtu ja ühe hambapasta. Ja ilma küsimata pakiti see talle kilekotti. Kas kumbki neist asjadest kartis mustakssaamist? Kas kumbki neist asjadest oleks midagi muud mustaks teinud? Kas sellel mehel oleks olnud raske need kaks asja näppu võtta ja autoni kõndida? Ma ei tea. Ma ei hakanud vahele segama, sest tegu polnud minu ostudega. 
Aga kui tuli minu kord, siis taheti mul sisse hakata pakkima paari lahustuva kohvi pakikest. Teate küll neid pisikesi. 
"Ei ole kotti vaja," ütlesin kärmesti. Nendega peabki olema kärme, muidu on insta kõik su ostud sisse pakitud.
Aga kui ma minema kõndisin, siis süda valutas. Jah, ma tean, et need kilekotid pole kogu meie tarbimise hulga juures kõige suurem probleem. Aga head ei tee see siiski. See on nii tarbetu.

Ja läksin ja kirjutasin Maximasse ühe kirja. Ma nüüd ei tea, kas seda keegi loeb või kas seal keegi üldse eesti keelt räägib, aga kirja kirjutasin ikkagi. Et äkki on võimalik selle asjaga midagi ette võtta ja kassapidajatega rääkida. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar