pühapäev, 8. detsember 2013

Ma olen alati koeri kartnud. Väikseid koeri, suuri koeri, isegi kutsikaid. Juhtub ju sedagi, et istun mina pingil, kui juurde kargab mingi maailmatusuur hunt ja kukub nuusutama, kusjuures omanik seisab natuke eemal ja ütleb tšillilt: "Ärge kartke, ta ei tee midagi."
Ja mina lihtsalt istun kivinenult ja mõtlen: masurenmasurenmasuren.
Igatahes, praegu ma loen ühte raamatut, kus seletatakse Darwini "Liikide tekkimist" igasuguste näidete abil lahti. Ma pole "Liikide tekkimist" ennast lugenud ja nüüd nähtavasti ei pea ka. Raamat on huvitav, aga tsipa raske ka lugeda. Kusjuures selle plussiks pidi olema lihtinimesele mõistetav keel ja raskete bioloogiaalaste terminite puudumine...Oi-oi.
Seal oli ka peatükk koertest ja nende kodustamisest inimeste poolt. Inimesed valisid ja aretasid koeri peamiselt nende taltsuse järgi, sest keegi ei tahtnud endale koju metslooma. Mõned tõud, kes olid spetsiaalselt koertevõitluse või jahi jaoks, aretati küll ka metsikumad. Põhimõtteliselt on iga koer siiski hunt - neid isegi klassifitseeritakse ainult hundi alamliigina, sest nad võivad siiamaani huntidega järglasi saada ja pole seetõttu isegi eraldi liik. Ja igas koeras on veel midagi jäänud tema metsikust esivanemast, mis võib mingil hetkel välja lüüa. Mõni on ju läinud metsikuks ning rünnanud oma peremeest. Hundid pidid ründama just nõrgemaid olevusi, inimeste puhul siis vanainimesi ja lapsi. See on õõvastav. Ma ei võta nüüd sajaprotsendilise kindlusega endale kunagi koera.
Saatanlikud väikesed tõprad.

Teisel teemal: käisime linnas Tiina, Timmo ja Mariliga tšillimas. Ma kordan endiselt, et pole elus nii rõõmsat last näinud. Kui ta midagi tahab, siis ütleb võluvalt "aitäh" ja saab ka selle peale muidugi.
Kui me lifti läksime, vajutas ta suure õhinaga mitu korda häirenuppu, nii et me kõik ehmatasime. 

Raekoja platsi jõulukuusk on nii suur ja ilus! Selle küljes on, nagu igal aastal, laste jõulusoovid. Üks kolmanda klassi tüdruk oli suure hoolega kirjutanud oma selle aasta kombekusest ning lõpus väga viisakalt küsinud, kas talle palun ei toodaks ühe kindla firma kindla seeria nutitelefon.
Küsi ja sulle antakse.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar