neljapäev, 26. september 2013

Richard Dawkins

Mul on uus iidol. Algas kõik nii, et kevadel kinkisin Liisule sünnipäevaks paar raamatut, millest üks oli see: "The Magic of Reality: how we know what's really true". Suvel koju saabudes lugesin selle ise ka läbi ja sattusin vaimustusse. Põhimõtteliselt on üks briti bioloog selles raamatus lahti seletanud suurt hulka müüte, mida inimesed läbi aegade on uskunud, ja siis need teaduslikus keeles lahti seletanud: esimene inimene, vikerkaar, imede võimalikkus jne. Nagu autor ise eessõnas väidab, siis igasuguste füüsikaliste nähtuste toimimise tegelik selgitus on palju maagilisem, kui väljamõeldud müüdid ja hookuspookus.

Peale selle raamatu (mis, nagu selgus, oli mõeldud üldse teismelistele...ha!) lõpetamist olin ma lihtsalt teine inimene. Ma ei suutnud lõpetada kõigile evolutsiooni peatüki lahtijutustamist... see oli nimelt mu lemmikpeatükk. Esimest inimest polegi olemas, sest kunagi ei saa ühegi elusolendi kohta öelda, et vot see on uue liigi esimene isend ja tema vanem oli teisest liigist. Iga isend on alati samast liigist kui tema vanemad, aga sellest hoolimata, aeglaselt, sadade tuhandete, miljonite aastate jooksul tekivad ja surevad liigid. Autor tõi võrdluseks, et näiteks inimese elus on erinevad staadiumid: laps, nooruk, täiskasvanu...aga ei ole võimalik öelda, et eile olin laps, aga täna juba nooruk... või et eile olin nooruk, aga täna täiskasvanu. See protsess on aeglane, aga vääramatu.
Ning sellepärast ei ole kunagi olnud olemas esimest indiviidi liigist homo sapiens ning muidugi mitte mingit Aadamat ega Eevat.
Ja seal oli veel üks eriti põnev mõtteeksperiment: kui sul oleks ajamasin ja sa saaksid hakata ajas tagasi rändama, teha umbes iga 10000 aasta järel ühe hüppe, peatada ajamasina ja võtta peale paar oma esivanemat, siis algul oleks nad täiesti sinu sarnased... erinevad soengud ja riided ja ümbrus, aga kahtlemata samast liigist. Teil oleks nendega võimalik saada järglasi, mis tähendab, et te olete samast liigist. Ja siis mingil hüppe järel teil enam pealevõetud tegelastega järglasi saada ei õnnestuks, mis tähendaks, et te pole enam samast liigist...aga neil tegelastel ja neil, kes peale võetud 10000 aastat enne neid, oleks see täiesti võimalik, sest 10000 aastat oleks liiga väike aeg, et nemad omavahel liialt erineks.
See on täiesti hämmastav!
Pärast selle lõpetamist mõtlesin, et võiks kirjutada selle raamatu autorile, et ta on ikka täiesti suurepärane ja et see raamat muutis mu mõtlemist. Avastasin, et autor, Richard Dawkins, on üle maailma tunnustatud (ja vihatud) ateist ja bioloog. Tal on oma koduleht, väga aktiivne twitteri-konto ja hunnikutes avaldatud raamatuid. Tüüp on üle 70 ja twitterdab lakkamatult!
Eriti naljakaks läks siis, kui ma Richard Dawkinsi nime youtube'i toksisin ja sealt lademetes intervjuusid ja debatte leidsin...debatte kristlastega, debatte moslemitega, debatte new age'i tegelastega... need on kõik meganaljakad.
Ainulaadne on tema puhul see, et ta ründab valimatult kõiki religioone, ja kui kristlusest saab veel kuidagi mööda, siis islamiusku kommenteerides saab ta sõimata nii, et eluks ajaks jätkuks, kusjuures peamine argument on: "Te olete rassist!", millele ta ikka ja jälle vastab, et islam ei ole rass.
See on lihtsalt naljakas ja samas on tore, et leidub keegi, kes julgeb välja öelda, et organiseeritud religioonil pole selles maailmas väga enam kohta. Eriti siis, kui see surutakse peale lastele ega lasta neil ise oma valikuid teha, eriti siis, kui lastele keelatakse haridust ja neile õpetatakse, et evolutsiooni ei ole olemas. Maailmapilt jääb ju täiesti poolikuks. Ja siis tulevad nad teistele õpetama, kui palju nad lapsi saavad, või kellega nad abielluvad. Nende jumal ütleb, et homoseksuaalsus on ebaloomulik ja sellepärast peavad kõik inimesed olema heterod, või kui mõni äkki ei ole, siis otsustama, et nüüdsest ta on.

Ise ma tegelikult vist ateist ei ole...või ma ei teagi. Midagi kõrgemat kuskil vist siiski on, aga võib-olla üldse meie enda sees. Ma ei oska seda hästi kirjeldada. Aga siis, kui kogu see jumalateema on põhiosa kellegi igapäevaelust ja selle nimel igasugu lollusi tehakse ja teistele ülevalt alla vaadatakse (Ha-haa, sa põled põrgus!), siis on ikka selgelt liiale mindud. Dawkins saab tohutult palju vihaseid kirju, kus tal soovitatakse piinarikkalt surra ja põrgus põleda... ning sellisele kirjale on alla kirjutatud näiteks "jumalat armastav kristlane".


Mõned Dawkinsi säutsatused, mis mulle eriti meeldivad:








2 kommentaari:

  1. Dawkins on tõepoolest üks tänapäeva tippautoreid. Religiooni teemal soovitan lugeda "The god delusion", selles raamatus esitab autor äärmiselt elegantselt põhjendused miks pole ega pole ka vaja ei jumalat ega mingisugust "kõrgemat olendit/jõudu". Evolutsiooni teemal "The greatest show on Earth".

    VastaKustuta