neljapäev, 21. märts 2024

Aga söövad jube tervislikult vähemalt

Kui Iti meil veel kunagi magada laseb, siis oleks küll väga tore. Ta oli siin vahepeal paar päeva haige, see tähendab, et öösiti karjus kohutavalt ja päeval oli viril, hakates iga vähegi kõvema heli peale, mis Kaur tekitas, nutma. Ei teagi, mis tal viga oli, väljendus see vaid palavikuna. 

Nüüd sai ta terveks, aga kohe järgmine öö tekitas meile kõige kummalisemalt imeliku tralli. See, kui lohutamatult ta karjus, oli ennekuulmatu. Mitte üheski asendis ei minu ega issi süles ta isegi ei katkestanud karjumist. Hüüdis aiaiai, emme ja ei teee! Mina pidasin seda mingiks psühholoogiliseks juhtumiks, nagu et hakkas pimedas kartma ja ei lasknud end enam lohutada, mees oli veendunud, et tal kõht valutas. Pani talle palavikuküünalt, kuigi tal palavikku polnud, siis veel kõhulahtistit... Lõpuks peale mitut tundi tralli ma andsin alla ja ütlesin, et võtan Iti voodis rinnale. Et me ometi kõik magama saaksime. Ma olin rinnapoe juba peaaegu kinni pannud, jäänud oli veel vaid varahommikune suht lühike toidukord, aga haiguse ajal hakkasin siiski õhtul ka veel andma, et ta mult kasulikke antikehi saaks.

Iti nõustus rabeledes sööma ka öösel, aga peale teist rinda ajas end süles püsti ja ütles säravalt: "Aitäh!"

Oh kurat, mõtlesin ma. Hindan viisakust väga, aga sel hetkel oleksin nii väga eelistanud sõnatut magamajäämist. Iti oli üliväga üleval... nii et mu ainus pääsetee, mida niigi vastumeelselt kasutasin, ka ei aidanud! Meil polnud enam ühtegi teed maailmas, et seda last uinutada. 

Mees võttis Iti ja läks temaga alla tšillima ehk veetis kogu ülejäänud öö diivanil. Ma ei tea, kas kumbki neist üldse magada sai, mina midagi üleval siis sain. Kell viis tõi mees Iti mulle varahommikuseks söögikorraks ja selle müra peale ärkas abivalmilt Kaur, kes tahtis alla minna ja päeva alustada...

Päris kahju oli mehest.

Täna õhtul on Iti juba uuesti kääksunud. Mees läks juba kell üheksa magama, et jumala eest midagigi järgi tududa saaks, ja mina lähen kah kohe, kui selle ära kirjutanud olen.

Lihtsalt por que, laps, miks sa ei maga?? See viimaste kuude beebindus on lihtsalt nii raske olnud, et ise ka ei usu.

Vähemalt Kaur areneb nagu nööri mööda. Ta jättis kuu või paar tagasi ise ära oma lehmapiima joomise korrad - lihtsalt ise enam ei tahtnud. Siis jättis ta ära valge müra unejänese, öeldes ise issile, et ei taha jänkut. Kui veel püüdsin ükskord jänest enne und tal mängima panna, hakkas ta nutma ja käskis jänku ära viia, mida ma siis ka tegin. Päris lahe, kuidas ta ise mingid väikese lapse abivahendid on ise ära jätnud ja suureks poisiks hakanud.

Unejänes oleks võinud Itile edasi minna, aga Iti ilmutab selle suhtes suurt ükskõiksust. Igasugune valge müra või misiganes lapsi uinutada lubavad Youtube'i muusika- ja mürafailid on tema puhul sada protsenti ilma mõjuta. Kui tema ei taha magada, siis tema ei taha magada.

Aga veel rääkides Kauri mingitest sammudest, siis üks kujutluspilt, mis mul on olnud, et laps näksib iga päev tooreid köögivilju, on ka päriselus tõeks saanud. Hakkasin mehe eeskujul tegema nii, et pool kaalikat või nuikapsast korraga viilutan (Kauri suure nõu ja abiga seal juures) kangideks ja paneme karbikesse ära. Siis on kogu aeg lihtne ja mõnus sealt võtta. Ma ise söön enne sooja toitu tihti näksiks peotäie kaalikat, kapsast või nuikapsast ja sinna juurde hapukapsast. Eks Kaur ka siis vaatab ja palub sealt vahel endale maitsta. Nüüd, kui hommikul kella üheksane vahepala piimatassi näol ära kadus, leidsin, et ma iga päev midagi uut vahepalaks nuputada ei viitsi, nii et hommikul see kell saab Kaur täpselt sama vahepala: neli tükikest õuna, mille sean taldrikul lillekujuliselt, ja seal keskel tükk juurvilja, kas siis kaalikat, porgandit, nuikapsast või kapsast. Ja natuke vett tassi. Algul ta juurika osaga mängis pigem või jättis järele, nüüd sööb kõik ära nagu miška. Mul on nii hea meel! Täiuslik vahepala ju. 

Pärastlõunaseks vahepalaks, peale lõunaunest ärkamist, saab siis midagi põnevamat. Ma viimasel ajal küsin ka, kas ta sooviks näiteks leivakesi või jogurtit. Leivakeste juurde saab juustu, tomatit, pähkleid ja puuvilja. Maitsestamata jogurti või kohupiima sisse ta aitab ise panna banaani, rosinaid, päevalilleseemneid ja kookoshelbeid. Päris uhke tunne siis süüa midagi, mis ise valmistatud!

Ühesõnaga ma ei tea, kuidas Iti unest rääkiv postitus jõudis Kauri söömiskommeteni, aga ma igatahes olen nii uhke, kuidas ta meil sööb. Väga tervislikult ja mitmekülgselt. Ma näen ette, et meie majas hakkabki alati olema külmikus niimoodi viilutatud köögivilju, mida lapsed igal ajal saavad võtta, ja puuviljakauss köögisaarel on alati külluslikult täidetud. Noh, seda on see juba praegu, sisaldades alati kolme või nelja sorti puuvilja, et mul oleks lastele iga söögikorra lõpuks midagi erinevat pakkuda.

Et tubli töö, meie :D

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar